Monsieur Lupin mag dan weliswaar een geliefd personage zijn in Frankrijk, hier in ons koude kikkerlandje hadden tot 8 januari 2021 nog weinig mensen van hem gehoord. Het verlies is geheel aan onze zijde. Zo zijn de avonturen van Arsène Lupin, de gentleman-dief, een waar genot om jezelf in te verliezen. In de tijd van de mooie eeuw, ook wel de ‘Belle époque’ genoemd, steelt onze dief van de rijken. En de buit? Die schenkt hij voor een deel aan de armen. Als ware meester van vermommingen gebruikt Lupin zijn opleiding in de geneeskunde en rechtsgeleerdheid om zich te presenteren als een ware gentleman. Door zijn afkeer om te doden en respect voor vrouwen is hij zeer geliefd bij het grote publiek. Maar wist je dat Arsène Lupin al langer dan een eeuw geleden bedacht is?

Anarchie & Herlock Sholmes

Lupin, bedacht en geschreven door Maurice Leblanc, verscheen voor het eerst in het tijdschrift Je sais tout op 15 juli 1905. In tegenstelling tot de Franse anarchist Marius Jacob, wiens rechtszaak de krantenkoppen haalde in 1905 en waar Arsène Lupin losjes op gebaseerd is, zien we Lupin weinig gebruik maken van vuurwapens. In plaats daarvan gebruikt hij list, bedrog en zijn charme om zijn doelen te bereiken. Zo krijgt hij het ook aan de stok met Herlock Sholmes, voor wie hij enorm veel respect heeft. Wanneer Lupin vijf grote Britse schatten wilt stelen, daagt hij Herlock dan ook uit om hem te stoppen. Herlock is uiteraard geïnspireerd op de boeken over de welbekende Britse detective, maar in verband met auteursrechten kon de naam niet direct gebruikt worden.

De Netflix-hit ‘Lupin’

In de Netflix-hit ‘Lupin’ volgen we de galante dief Assane Diop. Geïnspireerd door het boek ‘Arsène Lupin, gentleman inbreker’, probeert hij zijn vader te wreken voor het onrecht dat een rijke familie hem heeft aangedaan. Net als Lupin barst Assane van het zelfvertrouwen, heeft hij weinig vrienden en leeft hij veelal in afzondering. Ook geeft hij weinig prijs over zijn privéleven of zijn verleden. De paar vrienden of nauwe relaties die hij wél heeft, koestert hij. De serie was op 8 januari 2021 voor het eerst te zien op het grote scherm via de streamingdienst Netflix. De serie werd in de eerste 28 dagen door meer dan 70 miljoen mensen bekeken, wat de serie de grootste Franse Netflix-hit tot nu toe maakt. Het vervolg op het eerste deel zal in de zomer van 2021 verschijnen.

Afstoffen en herpublicatie

De boeken van Arsène Lupin zijn in werkelijkheid een verzameling aan korte verhalen, zoals deze zijn gepubliceerd in het Franse tijdschrift Je sais tout. Dat de boeken zo’n vlucht zouden nemen was voor de uitgever van de Nederlandse vertaling, Martijn Couwenhoven van Uitgeverij Oevers, ook een verassing. De eerste twee delen van de Lupin serie behoren tot de eerste selectie boeken die ze jaren geleden hadden uitgegeven. Vlak voor de première had Couwenhoven voor de zekerheid 1.500 exemplaren bij laten drukken, maar deze waren de maandag erop al verkocht. In de drie weken erna verkocht hij er nog eens 10.000. Later dit jaar zullen er nog twee delen verschijnen van de serie. Wij kijken ernaar uit.

Wil je net als Assane Diop ook alle boeken van Arsène Lupin lezen? Klik dan hier.