Beeld

Ouders hebben het drukker dan ooit. Zo zette de pandemie het gezinsleven van velen compleet op z’n kop. Van het dynamische kantoorleven naar (deels) thuiswerken, tegelijkertijd thuisscholing geven aan de kinderen en een dichte naschoolsopvang. Alsof het leven nog niet hectisch genoeg was! Nu gaat het ritme langzamerhand weer een beetje terug naar vanouds. Maar hebben jij en je kind(eren) nog wel genoeg quality time met elkaar? Om het thuis leuk te houden, is een goede afwisseling tussen werken en ontspanning een must. De ideale manier om te samen te bonden? Kinderboeken! Wij delen daarom graag onze kinderboeken top 10 met je. Lees snel verder.

Dolfje Weerwolfje - Maanrovers

Paul van Loon

Onze eerste aanrader is een vervolgdeel uit een boekenreeks die kinderen al jaren in de greep houdt: Dolfje Weerwolfje – Maanrovers. Paul van Loon kreeg het namelijk wéér voor mekaar: een razendspannend avontuur over Dolfje, het jongetje dat ’s nachts verandert in een weerwolfje. Help, de maan is gestolen! Maar zonder maan kan Dolfje geen weerwolfje zijn. Dolfje kan zijn ogen niet geloven: een vreemd figuur laat midden in de nacht de maan verdwijnen! Daarnaast wordt opa weerwolf doodziek. Wordt hij wel beter zonder de maan? Er zit maar één ding op: Dolfje moet de maanrover achterna. Samen met Noura, pa en Leo daalt hij af in de duistere wereld van de Onderonsers. Daar wachten een enge koningin, een monsterlijk wezen en een inktzwarte poel waarin de maan dreigt te verdrinken… Zal het Dolfje en zijn familie lukken om de maan terug te krijgen? Je kind leest het in Dolfje Weerwolfje - Maanrovers van Paul van Loon


Klik hier en bekijk het boek

Coco kan het!

Loes Riphagen

Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Is ze dapper genoeg? Onze tweede tip is 'Coco kan het!' - een nieuw en heel eigen prentenboek van Loes Riphagen. Het is een prachtverhaal over moed verzamelen en véél meer kunnen dan je denkt. Het is tijd voor de kleine Coco om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Maar voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.


Klik hier en bekijk het boek

Het grote kook- en bakboek van de zoete zusjes

Hanneke de Zoete

Tijd voor tip 3. Houdt jouw kind van eten? Zo ja, houdt jouw kind dan toevallig ook van bakken en/of koken? Dan doe je jouw kokkerellende kind hier een énorm plezier mee. In dit boek leren de ‘Zoete Zusjes’ Saar en Janna kinderen vanaf 6 jaar koken middels het leukste kinderkookboek boordevol heerlijke stap-voor-staprecepten. Het grote Zoete Zusjes kook- en bakboek zorgt gegarandeerd voor blije gezichten in de keuken en aan tafel! Saar en Janna, die je kent van hun YouTube-kanaal De zoete zusjes, maken koken makkelijk én leuk voor kinderen. In dit kinderkookboek vind je 30 recepten voor de allerlekkerste hapjes, drankjes, ontbijt, lunch, diner, toetjes – en natuurlijk de enige echte Zoete Zusjes verjaardagstaart. Met de duidelijke stap-voor-stapfoto’s wordt ieder kind een keukenprins(es). Een gezond en superleuk kookboek waaruit je echt álles wel wilt koken, bakken en opeten!


Klik hier en bekijk het boek

Mees Kees op de planken

Mirjam Oldenhave

Welk kind kent ‘m niet? Mees Kees is de tofste fictieve leraar die er bestaat. De boeken gaan elke keer weer als broodjes over de toonbank en werden maar liefst vijf (!) keer verfilmd. In dit deel brengt groep 6b een bezoekje aan het bejaardentehuis. ‘De maatschappij, dat ben jij,’ zegt juffrouw Dreus. En dus moet groep 6b op bezoek bij een bejaardentehuis, om de oude mensen voor te lezen, met ze te wandelen en te praten... Wat ze alleen vergaten? Helaas houden de bejaarden helemaal niet van wandelen en lezen, dat doen ze liever zelf! Mees Kees verzint gelukkig een oplossing die voor iedereen fijn is. Ook ontdekt Tobias dat twee opa's al duizend maanden elkaars beste vriend zijn. Dat moet natuurlijk gevierd worden!


Klik hier en bekijk het boek

Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning

Carry Slee

Carry Slee is een regelrecht begrip in de schrijverswereld. Met vele hits en boekverfilmingen op haar naam heeft zij geen uitleg meer nodig. Maar kent jouw kind de ‘Juf Braaksel’ serie al? Na de zomervakantie gaan Lotte en Thijs naar groep zeven. Helaas is de sluwe juf Braaksel nog altijd directeur van hun school. Ze hebben geluk dat Lucas weer terug is in hun klas: hij ontdekt dat de uitvinder van de magische ring nog iets heeft uitgevonden waarmee ze juf Braaksel voorgoed kunnen laten verdwijnen. Maar net voordat ze de uitvinding willen gebruiken, wordt hij gestolen... Ze willen het bijna opgeven, maar dan blijkt dat Milou, hun nieuwe klasgenootje, meer van de diefstal afweet. Komen ze dan toch nog van die gemene juf Braaksel af?


Klik hier en bekijk het boek

De NEEhoorn

Marc-Uwe Kling

Tip 6 staat in het teken van een klein, poezelig eenhoorntje. In het Heerlijke Hartenwoud wordt is iedereen in rep en roer van de geboorte van het schattige diertje. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn. Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud en ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker! Zit jouw kind in de NEE fase? Dan is dit boek écht wat voor jullie!


Klik hier en bekijk het boek

Jij mag alles zijn

Griet op de Beeck

Jij mag alles zijn is hét kinderboek van dit moment. Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn. Het verhaal zal jou en je kind recht in het hart raken, dat is één ding dat zeker is.


Klik hier en bekijk het boek

Het tweede waanzinnige moppenboek

Andy Griffiths

Onze achtste aanrader is een boek van Andy Griffiths. De waanzinnige boomhut-serie is enorm populair onder jonge kinderen en daarom kwam er o.a. een moppenboek. Dit was een groot succes. En de schrijver? Die zag een tweede moppenboek wel zitten, want hoe leuk is het om kinderen zo te zien lachen? Het verhaal gaat over Andy en Terry. Die wonen in de waanzinnigste boomhut ter wereld. De grapjes gaan over honden en verjaardagen, films en machines, piraten en ninja's. Moppen tot in het oneindige, dat is perfect voor alle fans van De waanzinnige boomhut!


Klik hier en bekijk het boek

De TikTok Challenge

Annet Jacobs

Zijn jouw kind en de app TikTok onafscheidelijk van elkaar? Dan is dit boek he-le-maal wat voor jouw aspirerende danser, zanger, grappenmaker, fashion designer of misschien wel kok! Onze negende tip is De TikTok Challenge van Annet Jacobs. Het is het eerste fictie-boek over TikTok. Actueler kan niet, toch? Het verhaal neemt je mee in het leven van Nova. Nova mag van haar moeder niet op TikTok. Jammer. Vooral als haar hele klas – zelfs meester Jaap – meedoet aan een grote TikTok-wedstrijd vol nieuwe challenges. Met Nova’s hulp maken ze de ene na de andere geweldige TikTok. Nova doet ook mee. Stiekem. Met een gevonden telefoon en een geleende naam: die van haar buurjongen Dax. Haar TikToks zijn een groot succes. En zolang niemand weet wie DaXtotheMaX echt is, is er geen probleem. Toch? Het belooft een superspannend en grappig avontuur te worden voor echte TikTok-fans vol sketches en pranks!


Klik hier en bekijk het boek

Bureau Speurneus en de boekenmaffia

Jozua Douglas

De laatste tip is natuurlijk het langverwachte vervolg op De verschrikkelijke badmeester! Dit boek gaat over meneer De Bruin, die op een dag leest over een misdaad in de bibliotheek. Hij wil dat zijn zoon de zaak oplost, maar Lev wil helemaal geen detective zijn. ‘Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.?’ vroeg Lev. ‘Mooie naam, hè?’ zei meneer De Bruin. ‘Het betekent: Sublieme Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. We zijn echt een perfect team, jongen.’. ‘Maar pap, ik zei toch dat ik geen detective wil worden.’. Er is een misdaad gepleegd in de bibliotheek. De politie verdenkt bibliothecaris Sjaak Schreef, maar heeft niet genoeg bewijs om hem te arresteren. Als meneer De Bruin plotseling zélf verdachte wordt móét Lev wel in actie komen, of hij nou wil of niet. Gelukkig staan zijn vrienden altijd klaar om hem te helpen. Zal het Lev lukken? De humoristische illustraties en het spannende verhaal zorgen ongetwijfeld voor een geweldige leeservaring.


Klik hier en bekijk het boek

Kinderboekenweek 2021

In oktober is er veel gezellige reuring in kinderboekenland. Dan is er namelijk de Kinderboekenweek. 2021 stond in het teken van ‘Worden wat je wil’. Actrice, brandweerman, kapper, piloot, juf, dokter en nog zoveel meer! Vroeger fantaseerden we er als kleine kinderen op los en was niets te gek. Nu zijn we natuurlijk benieuwd: ben jij geworden wat je vroeger wilde worden? Grote kans dat het bij de meeste van ons bij fantasieën zijn gebleven. Maar juist daarom zijn die fantasieën leuk! Want hoe kom je er anders als kind achter of een beroep wel/niet wat voor jou is? Daarom is dit thema perfect. Ook enthousiast? Bekijk hieronder onze favoriete thematitels en laat jouw kind heerlijk fantaseren over de toekomst.

Conclusie

De meeste activiteiten die jij en je gezin beleven komen in deze periode samen op dezelfde plek: je huis. Daarom is het éxtra belangrijk om leuke één op één momentjes te creëren voor jou en je kind(eren). En wat is er nou beter dan lezen, of voorgelezen worden door je ouders? Spring samen in één van de vele fantasiewerelden en vergeet de tijd. We hopen dat deze blog je geïnspireerd heeft en je een mooi boek hebt kunnen uitkiezen voor je avonturier. Veel leesplezier!