De drukke, hectische en soms – ietwat – hysterische levens van bekende celebrities is iets wat maar weinig mensen écht kunnen begrijpen. Toch zouden veel mensen wel eens een dagje willen ruilen met een BN’er. Gewoon omdat het kan! Want hoe is het nou om door een groot publiek geadoreerd te worden? Hoe voelt het om achterna gezeten te worden door fans en paparazzi? En hoe voelt het als alles, maar dan ook écht alles, mogelijk is? Wat we wél weten is dat lang niet alles rozengeur en maneschijn is. Om toch dat ene dagje mee te maken en een iets vollediger beeld te krijgen van het leven van een celebrity, zijn biografie boeken dé oplossing. Maar wat is een biografie nou precies? En wat is het verschil tussen een biografie en autobiografie? En welke biografieën behoren tot de top? Lees snel verder.

Een biografie

Volgens de Van Dale betekent een biografie letterlijk ‘Levensbeschrijving’. Het is verzameling aan mooie (en minder mooie) herinneringen van de beschreven persoon. Eigenlijk gewoonweg iemands levensverloop. Maar waarom een biografie? Een biografie schrijven of laten schrijven kost namelijk best wat tijd en vergt een duik in het verleden. De meest voorkomende redenen om een biografie te laten maken zijn om o.a.: 1. Je levenslessen te delen, 2. Een overwinning kenbaar te maken en 3. Betekenis te geven aan het leven tijdens het hebben van een ziekte. Het mooie is dat, ook al ben je er zelf misschien niet meer, je alsnog herinnert kan worden middels een biografie. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een biografie en een autobiografie? Een autobiografie is een verhaal over de levensloop van een persoon, geschreven door de persoon zelf. Het verschil tussen een biografie en een autobiografie heeft dus alles te maken met de schrijver: is die persoon het onderwerp in het boek, of is het een observeerder? Nu we weten wat een biografie is en waarom mensen er graag één (of meerdere) laten maken, is het leuk om naar dé levensbeschrijvingen van dit moment te kijken. Welke biografie boeken behoren tot de biografie top 10? En welk boek is de beste biografie? Laten we eens gaan kijken!

Boek 1 – Steve jobs: de biografie

Walter Isaacson

Onze eerste aanrader is de biografie over één van de drie oprichters van de amerikaanse elektronicamagnaat Apple Inc. Dat is natuurlijk niemand minder dan Steve Jobs. Dit boek hoort echt thuis in een biografie top 10. Je zou bijna kunnen zeggen dat Steve Jobs Apple ‘is’. Mede door zijn preciezie en focus om gebruiksvriendelijke en futuristische elektronica te produceren, kreeg de telefoonwereld een boost. Vaarwel telefoon, hallo smartphone. Zeg eens eerlijk, kan jij nog zonder smartphone? Wij niet! In ‘Steve Jobs: de biografie’ lees je hoe Apple onder zijn leiding veranderde van een elitair merk voor designers naar een merk met producten dat iedereen simpelweg moet hebben. Helaas overleed Jobs veels te vroeg, namelijk al op 56-jarige leeftijd. Tot op de dag van vandaag gebruiken miljoenen mensen de uitvindingen nog. Daarnaast refereren vele scholen en publieke sprekers naar de presentaties van de frontman, omdat de wereld aan zijn lippen hing bij elk woord dat er uit zijn mond kwam. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er een Steve Jobs biografie wereldkundig is gemaakt. Ben jij een fan van Apple en/of Steve Jobs en zijn fascinerende levensverhaal? Dan is deze Steve Jobs biografie écht wat voor jou.


‘Een briljant boek.’

– Alexander Klöpping, nrc.next

Boek 2 – Martien: Van burgemeesterszoontje tot kasteelheer

Jan Dijkgraaf

Wat goééééd. Veel mensen kijken naar de iconische Martien Meiland in de televisieserie ‘Chateau Meiland’, dat wekelijks miljoenen kijkers vermaakt met alle lief en leed van de Meilandjes. En degenen die er niet naar kijken? Die kennen dan ongetwijfeld populaire uitspraken van Martien Meiland wel. Om hem heen kan je simpelweg niet. Het nadeel van de faam? Iedereen heeft een oordeel over hem. Je houdt van ‘m, of je vindt ‘m vréselijk. Hoe sta jij erin? Ben je een echte fan, of ben je benieuwd naar wie zich verschuilt achter die grote mond? Want laten we eerlijk wezen, de televisieserie laat maar een klein deel van de realiteit zien. In de biografie van Martien Meiland, genaamd ‘Martien: Van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hun complete verhaal. Zo komen de jeugd van Martien, zijn moeilijke gezinsleven, zijn liefde voor Erica, de korte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van Zinedine Zidane, zijn zelfmoordpogingen, zijn werk als kok en stylist en nog zoveel meer aan bod. Dus ben je benieuwd naar de man achter ‘Wijnen, wijnen wijnen!’ en zijn familie? Dan is dit levensverhaal écht wat voor jou!


‘Wie de Martien Meiland biografie uit heeft, heeft gelachen, een traantje weggepinkt én kan een echt oordeel over hem vellen.’

Boek 3 – Mijn verhaal: Becoming

Michelle Obama

Nu is het leuk om het levensverhaal van een sterke vrouw te introduceren. Onze derde tip is de biografie van niemand minder dan… Michelle Obama! Naast de biografie Obama is het nu de beurt aan zijn vrouw. Als de altijd politiek correcte, charismatische en inspirerende ex-first lady is zij een voorbeeld voor velen. In ‘Mijn verhaal’ vertelt Michelle over haar eerste ontmoeting met een knappe rechtenstudent (Barack Obama), dat uitbloeide tot een mooi huwelijk. Daarnaast komen ook haar jeugd, werk-privébalans tijdens haar werk als topbedrijfsjurist, de snel verlopende politieke carrière van haar man, het presidentschap en hun gezinsleven aan bod. De kracht van deze biografie ligt dus niet alleen in het levensverhaal van Michelle, maar ook in haar manier van vertellen. Met humor, charme en openhartigheid geeft ze je een levendig verslag over haar leven in het Witte Huis, de wereldwijde bekendheid én haar streven om haar stem in dienst te stellen van hogere idealen. Ook daagt ze je uit: wie ben jij en wat wil jij worden? Bekijk Mijn verhaal: Becoming en raak oneindig geïnspireerd door deze sterke vrouw.


'Ze strooit met persoonlijke details [...] haar levensverhaal - en de openhartigheid waarmee ze het vertelt - dient als les voor jonge vrouwen.'

– Romana Abels, Trouw

Boek 4 – Derksen

Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman

Op naar tip nummer vier! Johan Derksen is al jaren een veelbesproken tv-icoon. Met zijn uitspraken weet hij elke keer weer de aandacht van het publiek te trekken. Maar wie is Derksen nou écht? In deze Johan Derksen biografie genaamd ‘Derksen’ blik je terug op al zijn successen, vrij tragische jeugd, rebelse voetbalverleden en vriendschappen met onder andere Johan Cruijff en Harry Muskee. Ook wordt er verteld over de dood van zijn eerste vrouw. Je zal ongetwijfeld weten dat Derksen geen blad voor zijn mond heeft, en praat zonder filter. Dat maakt de biografie Johan Derksen dés te interessanter. Het eindresultaat is een unieke biografische schets van één van de meest besproken mensen in Nederland. Benieuwd? In de biografie van Johan Derksen ontmoet je de man achter de vele uiteenlopende opmerkingen.


'Ik heb alleen op tv een grote bek.'

– Johan Derksen

Boek 5 – Sneijder

Kees Jansma en Wesley Sneijder

We blijven nog even in de voetbalsferen hangen, want onze vijfde tip is de biografie ‘Sneijder’ van niemand minder dan Wesley Sneijder. Na een enorm indrukwekkende voetbalcarrière is er nu een einde gekomen aan zijn loopbaan. In een eerlijk, humorvol en openhartig verhaal beschrijft Sneijder de jaren met Louis van Gaal, Mourinho, Yolanthe, Zlatan, Koeman en Van Basten. Zo gunt hij de lezer een mooi kijkje achter de schermen, zowel op- als buiten het voetbalveld. Benieuwd? Kom alles te weten over de record-international. Champions League winnaar. Voormalig aanvoerder van Oranje. WK-finalist. Celebrity. Ajax-icoon,


‘Ik heb al geleefd voor iemand van 75. Ik heb er nul spijt van.'

– Wesley Sneijder

Boek 6 – LEEF

Bibian Mentel

Tip zes is de biografie van niemand minder dan Bibian Mentel. Mentel kreeg sinds het jaar 2000 zo’n vijftien (!) keer de diagnose kanker. Toch zat ze niet bij de pakken neer en leefde ze. Met hart en ziel. In ‘LEEF’ lees je hoe Bibian na élk slechtnieuwsgesprek snel de knop omzet. Hoe ze bewust kiest om te leven. Door middel van positief denken, sporten, gezond eten en genoeg slapen weet ze haar lichaam jarenlang in goede conditie te houden. In februari 2021 krijgt ze dan toch het verschrikkelijke nieuws: ze is uitbehandeld en de artsen kunnen niks meer voor haar doen. Elke dag opnieuw inspireert Bibian nog steeds vele mensen. Haar boodschap is dan ook: kies voor het leven en haal het maximale uit jezelf en alle momenten. Naar aanleiding van haar interviews met Lutske Bonsma in 2017 en 2018 ontstond LEEF, dat in 2021 herzien is met nieuwe interviews en opnieuw is uitgegeven. Het boek is een aanrader voor iedereen die veel bewondering heeft voor Bibian en/of haar mentaliteit.


‘Volg je passie. Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen.’

– Bibian Mentel

Boek 7 – Stoorzender

Arjen Lubach

Tip zeven gaat over niemand minder dan Arjen Lubach. Bekende Nederlander. Muziekproducent. Schrijver. In de afgelopen jaren heeft hij een diverse en veelzijdige skill-set op weten te bouwen en dat zorgt voor een interessante biografie. In ‘Stoorzender’ lees je over de afgelopen twee jaar van Lubach’s bewogen bestaan. Zo doet hij verslag vanuit maar liefst zes verschillende plekken (New York, Friesland, Los Angeles, Amsterdam, Zweden en Vlieland). Zijn leven en Zondag met Lubach, de politiek, muziek en de liefde komen aan bod. Stoorzender is het levensverhaal van Arjen Lubach, zoals alleen hij dat kan schrijven; in dit verhaal staan eerlijkheid, humor en ontroerende verhalen centraal. Zo vertaalt hij zijn levenslessen in zes hoofdstukken en kom je te weten dat hij o.a. meeschreef aan een mega-hit van Kygo, waar hij helaas nooit de credits voor heeft gehad. Ook komen er in dit boek verschillende emoties en kanten van Lubach samen die je aan het denken doen zetten. Keek je elke zondag trouw zijn programma, en ben je stiekem wel een beetje fan van Lubach? Dan is dit boek wat voor jou.


‘Hoe is het om Arjen Lubach te zijn? Met veel zelfspot en tragikomische anekdotes geeft de comedian antwoord op die vraag. Zelden gaat het over iets anders dan zichzelf.’

– Alexander Klöpping, nrc.next

Boek 8 – Woman

Lucy Woesthoff

Gedachtes over de liefde, de dood, ouder worden en de kracht van sisterhood. Daar gaat ‘Woman’ van de Britse Lucy Woesthoff over. Sinds 2005 woont ze in Nederland en heeft ze mooie dingen bereikt. Zo is Lucy mede-eigenaar van Dromenjager, het mediabedrijf achter o.a. Woezel & Pip, en is ze dol op schrijven. Haar leven speelt zich voornamelijk af in Ibiza, waar ze met haar man Dinand en vier kinderen woont. In de afgelopen jaren heeft Lucy veel te maken gehad met de kracht van de vrouw. Ook heeft ze ervaren hoe vrouwen verdriet en verlies overwinnen door ‘verbinding’. Daarom eert ze haar schrijfdebuut Woman aan de magische band tussen vrouwen. Een connectie die dwars door alle lagen en generaties gaat. En zelfs leven en dood overstijgt. In deze biografie vertelt ze over haar ervaring met het liefhebben van een weduwnaar, het eren van zijn overleden vrouw, het fenomeen sisterhood én inspireert ze ons om een vrouwen te eren. Want vrouwen zijn magisch en kunnen elkaar het beste begrijpen, opvangen, helen én verder brengen. Geef dit cadeautje aan jezelf, of een geweldige vrouw in je leven. Je zult er geen spijt van krijgen!


‘Dit is een ode aan alle vrouwen.’

– Lucy Woesthoff

Boek 9 – De Kooi

Marcel van de Ven

‘De Kooi’ is het verhaal van Marcel van de Ven. Het jaartal 2003 staat voor hem in het teken van een keerpunt. Een groot keerpunt. In dat jaar zette de Nederlandse politie namelijk een eenheid op die zó geheim was, dat ze zelfs binnen de korps niet wisten dat die eenheid bestond. In De Kooi vertelt undercoveragent Marcel van de Ven zijn verhaal. ‘Zes jaar lang heb ik me beziggehouden met zaken van leven of dood. Liquidaties, drugshandel, terrorisme, gijzelingen en ontvoeringen, moorden die onoplosbaar leken: ik heb het allemaal gezien.’ Trainen met de nieuwste technieken en de hoogste zenuwen zorgden voor een sterk wapen tegen criminaliteit. In dit boek wordt je meegenomen naar De Kooi, dat dient als hun streng beveiligde basis. Hier moesten de agenten dag en nacht paraat staan en in het diepste geheim hun werk uitvoeren. Nog nooit trad iemand van dit team naar buiten. Tot nu. Dit is een biografie die je simpelweg gelezen moet hebben als je houdt van misdaad.


‘Een uniek politieboek, dat ook de onderwereld ademloos zal lezen.’

– John van den Heuvel

Boek 10 – Sorry dat ik je wakker bel

Marlies Koers

Na het schrijven van haar eerste boek is het leven van verloskundige Marlies Koers er niet bepaald rustiger op geworden. En dat vind ze alles behalve erg. In ‘Sorry dat ik je wakker bel’ geeft ze je een eerlijk, grappig, uniek en puur inzicht in het leven van een verloskundige. Na de corona-babyboom kan je je vast indenken dat verloskundige zijn geen saai beroep is. Laat staan als je, naast dat drukke leven, ook nog twee bestseller boeken schrijft. Van beschuit tot muisjes naar een live interview op nationale televisie: Marlies doet het allemaal. Benieuwd naar het leven van een verloskundige in tijden van een globale pandemie? Dan is dit hét boek voor jou.


‘Na het lezen van dit boek krijg je enorm veel bewondering voor het geweldige, maar ook enorm uitdagende vak van de verloskundige.’

– Alexander Klöpping, nrc.next