Bij jullie is het altijd gezellig, jullie zijn altijd vrolijk!”


Alicia en Nanette Ponne van verrassingswinkel ‘Bij Ponne’ in Drunen.

Klanten van ‘Bij Ponne’ in Drunen zien een enthousiaste moeder en dochter die hun winkel met passie runnen. Waar de winkelvloer hun toneel is, maakt achter de coulissen de aanstekelijke lach soms plaats voor een serieuze blik. Het zijn spannende tijden in retailland. Met een vernieuwd assortiment, een hoge gunfactor en de aansluiting bij Ons Magazijn willen Alicia en Nanette de winkel een goede toekomst geven.

Afbeelding

Links: Nanette Ponne, rechts: Alicia Ponne

Van Bruna naar Bij Ponne

Moeder Alicia en dochter Nanette runden 17 jaar lang een Bruna in Drunen. Die winkel staat sinds november 2015 leeg. Zoals meer winkels in Drunen. Niet ‘Bij Ponne’, de nieuwe droom van de dames - letterlijk om de hoek - aan de Grotestraat 145.
Alicia: “In 2015 stopten 180 Bruna’s in Nederland. Toen wij met Bruna stopten, wilden we iets anders. Van ‘je moet alles maar hebben’ naar een selectiever, origineler assortiment dat je niet op elke hoek van de straat vindt.” Nanette: “Wat voor winkel Bij Ponne is? Een boeken-cadeauwinkel en zo. Een verrassingswinkel, dat is het.”

Verrassingswinkel met sfeer

In de winkel van Alicia en Nanette vinden klanten onder meer kinderboeken, tijdschriften, een grote selectie exclusieve wenskaarten en cadeaus; van speelgoed en thee tot kraamcadeaus. Alicia: “Klanten moeten bij ons gezellig kunnen snuffelen. Enerzijds maken we dat mogelijk door hoe we alles uitstallen - bij ons staan bijvoorbeeld de tijdschriften wijder, dat zoekt makkelijker - anderzijds zorgen we graag voor een fijne winkelsfeer. Lekker kneuterig. Andere kasten, leuk behang; met een nieuwe inrichting brengen we de gezelligheid terug.”

 

De gunfactor als X-factor?

Om zich heen zien Alicia en Nanette veel winkels omvallen. Wat maakt dat je het overleeft? Alicia: “Het zijn spannende tijden. Toen we eens uitverkoop hielden,, hoorden we: jullie stoppen toch niet hè? Je hoort het in het hele land. We moeten ons hoofd boven water houden en af en toe op onze tanden bijten.” Nanette: “We hebben wel een grote gunfactor. We kennen mensen bij naam, daardoor komen ze ook terug. Voor onze gezelligheid en voor onze aparte dingen. Bovendien kunnen we klanten goed adviseren en cadeautjes origineel inpakken.”Jong en oud komt bij de dames over de vloer. Alicia: “Kinderen zodra ze ‘los’ mogen, tot ouderen. Een dame van in de 90 die slecht ter been is, vertelde dat ze in haar enige uitje even gezellig naar ons toe kwam.”

 

Ons Magazijn: thuis online bestellen

Toen ‘Ons Magazijn’ aanklopte bij Alicia en Nanette, was de samenwerking snel beklonken. Ons Magazijn maakt het met een bestelzuil in de winkel en via www.onsmagazijn.nl mogelijk om online te winkelen bij lokale winkeliers zoals Bij Ponne. Alicia: “Ons Magazijn maakt onze winkel groter dan de winkelruimte zelf. Klanten bestellen nu ook artikelen die wij zelf niet of niet meer op voorraad hebben makkelijk online.”
Nanette: “Thuisbezorgen kan, maar bij ons afhalen ook. Met alle voordelen van dien: we pakken cadeautjes leuk in, we kijken de order na en helpen klanten bij vragen.”

Notitie van de redactie: Dit interview, wat is gepubliceerd op 3 oktober 2018, weerspiegelde duidelijk de mening van de gemeenschap. Bij Ponne was een onmisbare winkel in de regio Drunen en mensen kwamen er altijd graag voor tips over boeken en een praatje. De dames hebben echter in april 2019 besloten om te stoppen met de winkel. Het interview blijft staan als getuigenis van hun gezelligheid en hoe noodzakelijk het is dat de lokale winkelier blijft bestaan.