Als je je data wilt overzetten of zelfs een apparaat wilt opladen, dan heb je zeer waarschijnlijk een USB  kabel nodig. USB kabels komen in veel vormen en maten en hebben veel ontwikkeling meegemaakt. Maar met hun verschillende maten en snelheden is het soms lastig te bepalen welke je nodig hebt, want wat is nou het verschil tussen al die USB kabels?

Wat is een USB kabel?

De term USB staat voor ‘Universal Serial Bus’ en kwam in 1996 voor het eerst op de markt. Zo is deze kabelsoort één van de meest populaire kabeltypen die beschikbaar zijn en worden ze meestal gebruikt om computers aan te sluiten op randapparatuur zoals camera's, videocamera's, printers, scanners en meer. Maar er zijn heel veel verschillende soorten. Soms lijkt het alsof je door de bomen het bos niet meer ziet, maar geen paniek. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

USB-A

Dit is een standaardconnector en je vindt hem aan het ene uiteinde van bijna élke USB-kabel. Dit is de welbekende rechthoekige connector die je vast wel eens in een pc of oplaadpunt hebt gestopt. Veel tv's, consoles, auto's, mediaspelers en andere apparaten hebben er dan ook één of zelfs meer. Tijdens het opladen sluit je de USB-A-kant aan op de USB-stekker, of op een laptop of computer. De USB-A zijde gaat maar op één manier de poort in. Maar welke uiteindes kun je allemaal hebben?

USB-B kabel

USB-B-poorten worden meestal gebruikt om printers of externe harde schijven aan te sluiten op computers of laptops. Ze zijn niet zo gebruikelijk als de andere soorten USB-kabels. Je herkent ze aan de vierkante vorm.

Klik hier en bekijk onze USB-B kabels

Micro-USB

Dit is een miniatuurconnector die érg populair is op verschillende draagbare apparaten. Micro-USB was ooit de meest voorkomende USB-poort, en is nog steeds te vinden in veel oudere modellen. Voor dit type verbinding is geen computer nodig om gegevens te lezen. Sommige smartphones zijn echter overgestapt naar de nieuwere en snellere USB-C-poort.

Klik hier en bekijk onze Micro USB kabels

USB-C

USB-C is de meest recente USB-ontwikkeling en zie je veel terug op moderne mobiel telefoons. USB-C-kabels maken gegevensoverdracht met hoge snelheid en een hogere stroomtoevoer mogelijk, waardoor een apparaat sneller kan worden opgeladen. USB C kabels zijn ook omkeerbaar en kunnen in beide richtingen worden aangesloten. Iets waar veel gebruikers al jaren om vroegen!

Klik hier en bekijk onze USB-C kabels

Lightning

De Lightning aansluiting is een aansluiting speciaal gemaakt voor de iPhone van Apple. Hoewel de meeste fabrikanten streven naar een uniformiteit zoals met de USB-C aansluiting blijft Apple graag gebruik maken van zijn eigen aansluiting, wat de consument enigszins verplicht om ook de andere accessoires van Apple te gebruiken. Je bent hierbij niet verplicht om altijd te kiezen voor het origineel, de goedkopere alternatieven doen vaak niet onder in kwaliteit, snelheid of laadsnelheid.

Klik hier en bekijk onze Lightning kabels

Conclusie

Zo simpel is het eigenlijk! USB kabels zijn ontzettend handig en als je de juiste aansluiting hebt, kan je er jaren plezier van hebben. Heb jij ook een USB kabel nodig? Kijk dan snel in ons aanbod!

Klik hier en bekijk al onze kabels