Of je nou op een laptop of een desktop werkt, en of het apparaat nou een iOS of een Windows besturingssysteem heeft, je zal een muis nodig hebben. Tuurlijk, laptops hebben ook een touchpad maar er gaat niks boven een goede ouderwetse muis. Het design is nagenoeg hetzelfde gebleven sinds de muis werd uitgevonden in de jaren 60. Vernoemd naar het kleine knaagdier door zijn vorm met de kabel als ‘staart’ is het – zelfs zo’n 60 jaar later - nog steeds een onmisbaar onderdeel van elk computersysteem. Wel is de staart tegenwoordig niet meer vereist. Zo zijn er veel draadloze muizen te koop. Logitech is daar als meest bekende muisfabrikant voorloper in, maar omdat we bij OnsMagazijn.nl ook Hoco en NGS verkopen wilde ik graag de beste muizen vergelijken om jou te helpen met je keuze. Benieuwd? Lees dan verder!

Afbeelding

Type muizen

We hadden het al even over draadloos vs. bekabeld. Logitech heeft veel draadloze muizen op de markt. Een draadloze Logitech muis is dan ook een veelgebruikte computermuis. Maar je betaalt natuurlijk ook voor de merknaam. Is dit het waard? We bekijken daarom vandaag ook naar de alternatieven. Naast de bekabeling zijn er nog een paar andere variaties tussen de muizen. Het aantal knoppen varieert bijvoorbeeld ook. Sommige simpele muizen hebben twee toetsen en een scrol wiel in het midden, maar andere hebben er veel meer.

Vroeger werkte de muis met een balletje aan de onderkant, om zo te bepalen welke beweging er werd gemaakt. Ik weet zeker dat iedereen zich deze muizen nog wel herinnert. Misschien zie je er hier en daar zelfs nog een. Tegenwoordig zijn de meest voorkomende types ‘optisch’ en ‘laser’. Dit betekent dat de onderkant geen bewegende bol heeft, maar dat er een optische lens of laserlichtje gebruikt wordt om bewegingen waar te nemen. De gevoeligheid van de muis wordt uitgedrukt in DPI ‘Dots per Inch’. Dit is vrij te vertalen naar pixels per inch en dus de hoeveelheid pixels dat je muis op het scherm zal bewegen ten opzichte van een afstand op jouw bureau. Nu je een beetje weet waar we op moeten letten is het tijd om naar de muizen te kijken!

Logitech muizen

Uit onze selectie heb ik twee Logitech muizen gekozen van een verschillende prijsklasse.

Logitech Optische Muis B100 Zwart

Deze gebruiksvriendelijke en bekabelde muis is zeer eenvoudig te installeren. Je sluit de usb kabel aan en je kan hem gelijk gebruiken zonder verder nog software te moeten installeren. De muis werkt met een optische tracker op 1000 DPI. De vorm is ouderwets, maar simpel en doeltreffend. Omdat hij symmetrisch is kan hij ook makkelijk gebruikt worden door linkshandigen, maar dit design gaat wel een beetje ten koste van het comfort. Ook heeft deze muis enkel twee knoppen en een scrolwiel. Deze muis heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding als je het mij vraagt!

Logitech Draadloze Muis M185

De M185 is een klassieker. Deze populaire draadloze muis van Logitech is al vele malen over de toonbank gegaan en het is wel duidelijk waarom. Deze muis heeft hetzelfde design als de B100, maar is draadloos. De ontvanger is een super kleine usb receiver die de muis met ontvanger ontzettend makkelijk te vervoeren maakt. De muis werkt op één AA batterij die inbegrepen is bij de aankoop. Deze batterij gaat wel 12 maanden mee! Er zit aan de onderkant een knopje om de muis uit te zetten, wat handig is als je hem vervoert om batterij te besparen of als je niet wilt dat de muis activeert wanneer je bijvoorbeeld aan het schoonmaken bent.

Hoco muizen

Hoco heeft twee draadloze muizen te koop via OnsMagazijn.nl. Het zijn simpele kleine muizen die niet al te veel kosten. Laten we eens een kijkje nemen.

Hoco Bluetooth Muis

Deze muis heeft een plat en wit design wat zijn inspiratie heeft gehaald uit de Apple muizen. De knoppen en het standaard scrolwiel lijken echter weer direct van een Logitech muis te komen. Als je een fan bent van het platte Apple design is dit een goedkoop alternatief. Ik ben zelf echter totaal geen fan en vind het niet echt comfortabel. Ook komt deze muis zonder ontvanger; hij werkt op bluetooth. Ik zou zelf de Logitech M185 aanraden i.p.v. deze muis. Deze muis is echter ook voordelig aan te schaffen in een handige combiset met een toetsenbord.

Hoco 2.4Ghz Draadloze Muis incl. USB Adapter

Deze muis is op veel manieren hetzelfde als de vorige Hoco muis, al komt deze wel met een bijgeleverde ontvanger. De form factor is echter de minst comfortabele van alle muizen die we tot nu toe bekeken hebben. Er is een gekke keus gemaakt om hem vouwbaar te maken zodat hij makkelijker meegenomen kan worden. Desalniettemin scheelt dit 20 procent van de grootte en dat maakt hem erg oncomfortabel. Hoco maakt veel geweldige producten die voor lage prijzen dezelfde kwaliteit leveren als de bekendere concurrenten en schreef ik met veel enthousiasme over hun draadloze oordopjes en powerbanks. Toch kan ik helaas niet hetzelfde zeggen over de muizen. Laten we naar het volgende merk gaan.

NGS

Als laatste kijken we nog naar een muis van NGS. Dit minder bekende merk kan ons misschien nog verassen.

NGS Bedrade Muis

Voor een klein prijsje heb je één van deze NGS muizen in huis. Ondanks de lage prijs is hij aardig gevormd en niet te klein of te groot. Verder zijn er geen speciale features te vinden, maar hij heeft wel een leuk kleurenpatroon wat hem iets minder goedkoop laat ogen. Toch zou ik aanraden voor die paar euro meer een Logitech B100 aan te schaffen.

Conclusie

Logitech bewijst wel waarom ze de meesters van de muizen zijn en zeker de voordelige, bekabelde B100 en de betaalbare draadloze M185 zijn zeer goed aan te raden. Als het gaat om een muis met meer features en knoppen is ook de Logitech M705 Marathon altijd een goede keus.

Maak je keuze uit deze muizen op basis van jouw voorkeur. Een ding mag zeker zijn, jouw muis vind je bij OnsMagazijn.nl!