Het Gouden Kompas

Het gouden kompas (His Dark Materials) is een trilogie geschreven door de Britse auteur Philip Pullman. In Nederland is de trilogie, na de verschijning van de film The Golden Compass, ook in één bundel te koop onder titel De Noorderlicht Trilogie. In deze bundel heet het eerste boek Het gouden kompas.

Het verhaal volgt Lyra Belacqua (ook wel Lyra Zilvertong) en haar reis door verschillende werelden. In de wereld van Lyra hebben mensen een daemon, wat een soort manifestatie is van je innerlijke zelf. Daemons nemen de vorm aan van een dier, maar kunnen praten. Een daemon is intelligent, zelfbewust en voor velen werkt het ook als een soort metgezel en geweten. Het aanraken van andermans daemon is taboe, aangezien de mens alles voelt wat je bij de daemon doet. Een daemon kan vrijwillig en direct van vorm veranderen tot de mens de puberteit bereikt, dan 'settled' de daemon zich in een vaste vorm.

Lyra is als wees naar het voor ons bekende Oxford gebracht om daar veilig op te groeien. Wanneer een van haar vrienden door de 'Lokkers' wordt ontvoerd vertrekt zij op een reis om hem te zoeken. Samen met een alethiometer (waarheidsmeter) en haar daemon, Pantalaimon, ontmoet ze heksen, pantserberen en zigeuners. Haar reis brengt haar richting het Noorderlicht, waar ze leert over haar vader en moeder, en door verschillende werelden reist tot ze zelfs bij de hemelpoorten aanbeland.

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van laag naar hoog sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst