Moderne computers en laptops hebben tegenwoordig behoorlijk wat opslagruimte. Sinds de eerste harde schijf in 1956 is de hoeveelheid opslagruimte exponentieel gegroeid. Honderden gigabytes aan opslaggeheugen zijn behoorlijk betaalbaar tegenwoordig. Maar het is natuurlijk ook zo dat we meer data opslaan dan ooit tevoren. Van software als games tot editingprogramma’s en persoonlijke files als video en foto’s, we gebruiken erg veel opslag. Wil jij graag wat extra opslagruimte, maar heb je geen zin om moeilijk te doen binnen in je pc, of misschien wil je deze opslagruimte wel kunnen meenemen? Dan is de externe harde schijf een ideale oplossing. Lees snel verder als je wilt weten waar je op moet letten!

Vele vormen en maten

Externe harde schijven komen in vele vormen en maten. De harde schijf (ook wel afgekort als HDD, van het Engelse Hard Disk Drive) is op een bepaalde manier ingesteld (geformatteerd) zodat deze direct herkend kan worden door een Windows PC of Mac. Je hoeft hem enkel aan te sluiten en je krijgt gelijk toegang tot jouw gegevens.

Een van de belangrijkste zaken om op te letten is de opslag capaciteit. Hoe groter de capaciteit, hoe meer je kan opslaan. De opslagcapaciteit van een externe harde schijf wordt uitgedrukt in gigabyte of terabyte, afgekort als GB of TB. Een gigabyte is 1000 megabytes (MB) en een terabyte is 1000 gigabytes.

Beeld

Moderne externe harde schijven zal je vooral vinden in de 500 tot 5000 GB (dus 0,5TB tot 5TB) range. Als je je afvraagt hoeveel je nodig hebt is het wellicht een goed idee om te kijken hoeveel ruimte je momenteel gebruikt op je computer. Zie je dat je jouw harde schijf van 1TB binnen een mum van tijd vol hebt gekregen, dan is het een goed idee om te zorgen dat jouw externe harde schijf groter is dan 1TB. Als jij veel doet met videobewerking dan heb je veel opslagruimte nodig. Ditzelfde geld voor gaming. Wij raden aan dat je dan meer dan 1TB aanschaft.

Fysiek formaat

Ook verschillen de externe harde schijven van fysiek formaat. De 2.5 inch HDD’s worden over het algemeen als draagbaar bestempelt en zijn extra makkelijk mee te nemen. Andere HDD’s zijn 3.5 inch in grootte en zijn meer geschikt om naast de computer te plaatsen. Al zijn beide maten natuurlijk prima in staat om vervoerd te worden en ergens anders weer aangesloten te worden. De aansluiting gaat heel simpel via een usb kabel. De overdracht snelheid waarmee je bestanden overzet hangt af van de snelheid van jouw usb poort. Sommige HDD’s zijn geschikt voor USB 3.0. Heb je ook zo’n poort op jouw pc? Dan kan jij genieten van snelle gegevensoverdrachten!

Bekende fabrikanten

Van alle harde schijf fabrikanten zijn Western Digital en Seagate de bekendste fabrikanten. Western Digital is een Amerikaanse fabrikant en bezit een groot deel van de markt. Ze staan erom bekend harde schijven te leveren met heliumtechnologie (HelioSeal), wat voor extra betrouwbaarheid en prestaties zorgt. Seagate is een bedrijf dat zich volledig inzet voor de gebruikerservaring. Als oudste fabrikant van harde schijven waren zij de eerste die een 5,25 inch HDD introduceerde. Andere bekende leveranciers zijn Crucial en Kingston.

Meer hoef je eigenlijk niet te weten om een goede afweging te kunnen maken. Een externe harde schijf geeft jou gemakkelijk de mogelijkheid jouw opslagcapaciteit uit te breiden en zijn enorm simpel aan te sluiten. Houd onze tips in je achterhoofd en neem snel een kijkje in ons assortiment!