In deze column gaan we op zoek naar het verhaal achter een boek. Want wie zit er nou eigenlijk achter een boek, hoe komt zo’n boek tot stand, en is het schrijven een boek altijd al de droom geweest van de schrijver? Interessante vragen waarop we héél graag het antwoord willen weten.

Beeld

Het is nu een belangrijke periode van het jaar; de tijd van goede voornemens. Stiekem hebben we ze allemaal en zijn de meeste mensen bewust of onbewust toch bezig met gezonder eten, afvallen en hun leven beteren. Onder het mom van gezonde voornemens zetten we deze week schrijfster en diëtist Marjolein van Dop van het boek ‘Doe Effe Gezond’ in de spotlights. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat Marjolein dit boek niet alleen schreef; ze deed dit samen met compagnon en collega-diëtist Monique Ammerlaan. 

Marjolein, vertel, wie ben jij?
Ik ben Marjolein van Dop en ik ben opgeleid als diëtist, gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen en sportdiëtetiek. Ik run samen met mijn compagnon Monique Ammerlaan Lijfstijl diëtisten op verschillende locaties in het Westland. Een diëtistenpraktijk waar we zo veel mogelijk mensen begeleiden naar een gebalanceerd en gezond leven. Ik woon samen met mijn vriend. Als ontspanning ga ik naast mijn werk graag uit eten en geniet ik van een goed glas wijn. Ik loop een paar keer per week hard en kan niet zonder mijn wekelijkse yoga les. Ik heb daarin een goede balans. Ik ben niet iemand die vijf keer per week in de sportschool staat en altijd gezond moet eten. De balans daarin is juist wat het haalbaar maakt. 

Hoe is het idee ontstaan om dit boek te schrijven?
Het idee is bij ons eigenlijk al een aantal jaar geleden ontstaan tijdens een bijscholing. Er werd ons gevraagd: Wat wil je bereikt hebben over 5 jaar? Toen kwamen Monique en ik erachter dat we allebei de droom hadden om een boek te schrijven. Degene die de bijscholing gaf, zei toen: ‘Als jullie dit echt willen doen, moeten jullie hier nú mee gaan starten.’ Toen hebben we iemand in de arm genomen om ons daarin te begeleiden, en zo is Doe effe gezond ontstaan.

Wat is de grootste drijfveer geweest om een boek te schrijven? 
Monique en ik hebben natuurlijk samen een diëtistenpraktijk, onder de naam lijfstijl diëtisten. We hebben daarbij erg de ambitie om zoveel mogelijk mensen te helpen. In de praktijk ben je beperkt in het aantal mensen dat je kunt helpen, met een boek kun je veel meer mensen bereiken. We merken nu ook dat mensen hier positief op reageren en dat het boek hen echt verder brengt. 

Beeld

Marjolein & Monique 

Wat maakt jullie boek anders dan andere dieetboeken? 
Dat is een hele goede vraag! Ten eerste is het geen dieetboek, dat leg ik later uit. Het stukje praktijkervaring is wat ons boek echt onderscheidend maakt. Veel dieetboeken zijn uit eigen ervaringen geschreven, bijvoorbeeld door iemand die zelf veel kilo’s is afgevallen. Ook zijn het vaak bekende Nederlanders die een boek hebben geschreven. Maar wij hebben echt de praktijkervaring, we zien dagelijks mensen die het lastig vinden om gezond te (blijven) eten en op gewicht te blijven.  Ieder hoofdstuk begint met een praktijkvoorbeeld waarin mensen zich zullen herkennen. Wij zien precies waar mensen hulp bij nodig hebben. En ook het stukje professionaliteit maakt ons boek anders, we zijn hier tenslotte voor opgeleid. 

Je gaf aan dat jullie boek niet echt een dieetboek is, vertel! 
Ja, dat staat ook op de voorkant van ons boek. We streven ernaar dat mensen ons boek volgen, zonder dat ze het gevoel hebben dat ze ‘op dieet’ zijn. We willen dat gezond eten leuk, haalbaar en makkelijk is. Zo kan en mag je eigenlijk alles mag eten, zolang het maar in de juiste proporties is. 

Is dit dan hét boek om gezonde voornemens waar te maken? 
Wil je de kilo’s kwijt en eraf houden, dan is dit boek echt een uitkomst. Het zijn niet alleen recepten, maar je leert met het boek ook je valkuilen herkennen. Veel mensen gaan bijvoorbeeld na de kerst aan een crashdieet beginnen, en dat is prima om even snel de overtollige kilo’s weg te werken, maar een crashdieet hou je niet lang vol. Ons boek zorgt ervoor dat de kilo’s er op een haalbare manier af gaan en er op lange termijn af blijven. 

En wat is dan je nummer één dieettip?
Plannen is het belangrijkst. Ik zie dat dit bij mensen vaak misgaat. Als je om 5 uur ’s 's middags nog moet bedenken wat je ‘s 's avonds gaat eten, dan ga je met honger naar de supermarkt en kom je vaak met een makkelijke en ongezonde maaltijd thuis. Een paar dagen vooruit plannen en ook eten meenemen naar je werk, dat helpt echt! Anders sta je straks in de kantine op je werk, waar ze alleen nog broodjes kroket verkopen. Dat gaat dan fout. Om je gezonde voornemens echt waar te maken moet je dus goed gaan plannen. 

We hebben het natuurlijk over goede voornemens vandaag. Wat vind jij eigenlijk van goede voornemens, en heb jij ze zelf? 
Ja, ik heb zelf ook goede voornemens, maar niet op het gebied van gezond eten. Ik heb ze wel op het gebied van werk. Ik vind wel dat je eigenlijk elke dag met goede voornemens kan beginnen, dat hoeft niet pas in januari te gebeuren. In die zin ben ik wel voorstander van goede voornemens. Dat probeer ik mensen in de praktijk ook zeker mee te geven. Wat ook belangrijk is om te onthouden: als je die zak chips hebt opgegeten, denk dan niet dat alles is verloren. Pak het vanaf het volgende eetmoment gewoon weer op. 

Kunnen we in de toekomst nog meer boeken verwachten?
Goede vraag! Als het aan Monique ligt dan zeker wel. Zij heeft de smaak goed te pakken. Zelf twijfel ik nog voor nu, omdat het wel een pittig jaar was. We hebben natuurlijk onze spreekuren, dus we hebben veel in de avonden en weekeinden aan ons boek gewerkt. Dat was best veel. Voor nu willen we vooral focussen op het bereiken van zo veel mogelijk mensen met ons eerste boek. De mensen die ons boek hebben gekocht zijn enthousiast en gaan echt met ons boek aan de slag. We willen nog veel meer mensen bereiken op een gezonde, leuke en haalbare manier gezonde en lekker te kunnen eten op de lange termijn. Voor nu houden we ons dus hiermee bezig, en wie weet komt er uiteindelijk wel een tweede ‘Doe effe Gezond’! 

Ook jouw gezonde voornemens waarmaken? Bestel het boek van Marjolein en Monique en stap ook over naar een gezonde, makkelijk vol te houden leefstijl.